Topraksız Tarım ve Balık Yetiştiriciliği Aynı Sudan Yapılıyor.

Topraksız tarım nasıl yapılır?

Tarım yapmak için dönüm dönüm tarla satın almanıza veya kiralamanıza gerek yok. Traktör, biçer döver olmasa da çiftçi olabilirsiniz. 2000’li yılların başından bu yana dünya genelinde birçok devlet tarafından uygulanmaya başlanan bu yöntem topraksız tarım olarak adlandırılmaktadır.

Topraksız tarım su ile sebzelerin gerek duyduğu vitamin ve mineralleri harici olarak verilerek ürün yetiştirmeyi amaçlayan tarımsal bir yöntem olarak biliniyor.

topraksıztarim

Topraksız tarım ile Balık Yetiştirme

Topraksız tarım yapılırken su verimliliği artırma, suyun kalitesi yükseltme ve aynı su ile başka ürünlerde elde etmek amacı ile balık yetiştiriciliği ile birleştirilerek simbiyotik bir ekosistem oluşturulmuş ve elde edilen sonuçlar bu sistemin mevcut tarım olanaklarının çok üzerinde olduğu anlaşılmış.

Öyleki topraksız tarımda kullanılan sui pompa yardımı ile oluşturulan balık havuzuna aktarılıyor. Havuz içerisinde sazan, alabalık, yayın balığı gibi tatlısu balıkları yetiştirilerek bu balıkların gübre ve dışkıları ile kirlettikleri su (bize göre kirli) devirdayım yapılarak tekrar tarım yapılan sisteme pompalanıyor.

topraksiztarimvebalik

Bu işlem ile havuzdan balık gübresi ile pislenen su tarım yapılan alana aktarılmış oluyor. Önemli olan nokta bu, burada yetiştirilen bitkiler balık gübresi ile daha hızlı ve verimli şekilde büyüyerek, mevcut suyu %90 oranında temizliyor. aynı su tekrar balık havuzuna aktarılarak ekosistem kurulmuş oluyor.

Hem balıktan hem yetiştirilen sebzelerden kazanç elde edilmiş olunuyor.

Konuya ilişkin derlediğimiz videoları aşağıdan izleyebilirsiniz.